Pia Delcourt, 49 jaar, is momenteel OCMW-raadslid voor Sp.a - Groen Moerbeke. We stelden haar enkele vragen in verband met haar drijfveren en visie met betrekking tot de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Wat is er voor jou belangrijk?

Voor mij is het belangrijk om bewust te leven; onze bijdrage aan een vriendelijke buurt door een goeiedag aan wie ik tegen kom. Ik rij ook meer met de fiets dan met de auto of ik neem bijvoorbeeld een gebruikte broodzak mee naar de bakker - zoals mijn oma's vroeger deden - en dat is alvast wat afval minder. Wij kiezen sinds een aantal jaren ook voor de bus en de trein om naar het werk te gaan in Gent. We zijn wel een beetje langer onderweg maar kunnen de krant of een boek lezen en leren meteen hoe lastig het is om uit de bus te stappen in de Korte Damstraat omdat de halte niet parkeervrij is. 

Kleine dingen zijn belangrijk om bij stil te staan, maar ik ben me ervan bewust dat grote effecten vooral moeten komen van grote spelers zoals China of de VS.


Waarom heb je besloten je politiek te engageren in Moerbeke-Waas?

Ik wil vooral mee denken aan een gemeente die kansen organiseert voor iedereen en mogelijkheden zien om dit te doen ook met een kleine gemeentekas.
 

Wat zou je willen veranderen in Moerbeke-Waas?

Een manier vinden om hier vanuit ons klein-Moerbeke mee te denken aan het vermijden van de fallout van de grote fabrieken in Zelzate en Antwerpen en dus denken aan de gezondheid van onze inwoners. Hoe kunnen we het verkeer in onze gemeente optimaliseren, hoe krijgen we iedereen achter het STOP-verhaal? (Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas Personenwagens). De schadelijke gevolgen van milieuvervuiling zijn vele duizenden keren erger dan de problemen omtrent asiel en migratie, toch staan de media bol van de laatste. Roetdeeltjes in de placenta van zwangere vrouwen, de plastieksoep in de oceaan, ... in elke mossel partikels uit onze fleecetruien die na een wasbeurt via de rivier in de zee terechtkomen... hoe kunnen we hier iets aan doen in ons eigen huis, in onze kleerkast?

En zo zijn er heel veel thema's waarover we kunnen maar ook moeten denken. Daarom nog even naar een geheel ander thema dat me als OCMW-raadslid in Moerbeke en personeelslid van OCMW Gent nauw aan het hart ligt: de moeilijke personeelsproblematiek in de ouderenzorg. Dat is natuurlijk niet alleen in Sakura (de zorgvereniging van Lokeren en MOerbeke zo) maar wat kunnen we zelf doen om de werkplek aangenaam te maken?  Is er een ander beleid mogelijk, is de sturing optimaal, hoe kunnen we het organisatieklimaat zo ombuigen dat het personeel wel graag komt werken, waar heeft het personeel nood aan? Kan het helpen om meer actieve jongere mensen in de buurt van het wzc te halen die voor verstrooiing van de bewoners zorgen? Proberen we dat bijvoorbeeld met een gezellig bruin café ipv een refter-cafetarium en volkstuintjes in de (binnen)tuin ipv een stenen binnenterras ...

Ik wil je bedanken voor het interview.

Contact

mensmoerbeke@gmail.com

Dahlialaan 7 te Moerbeke-Waas

0499 34 94 80

facebook-icon-preview-1.png

Onafhankelijken

© 2020 by MEnS. Created with Wix.com